Wees zuinig op je oren!

In januari 2017 zijn tijdens een repetitie van het orkest met een decibelmeter de geluidsniveaus gemeten, om een indruk te krijgen van het geluidsniveau. Tijdens een rustig nummer (‘Het Dorp’) zijn niveaus tussen de 85 en 100 dB(A) gemeten. Tijdens ‘Thriller’ zijn niveaus tussen 90 en 105 dB(A) gemeten. Hoe dichter de metingen plaatsvonden tussen de muzikanten, hoe hoger de geluidsniveaus. Tussen de muzikanten zijn niveaus tussen de 95 en 100 dB(A) gemeten. Hier speelt de afstand tot de geluidsbron een rol: hoe dichter de muzikanten naast elkaar zitten, hoe hoger het geluidsniveau.
Gezien de gemeten geluidsniveaus en de duur van de repetitie, kan geconcludeerd worden dat er een kans op gehoorbeschadiging en/of gehoorverlies bestaat.

Advies van bestuur Sempre Crescendo:
Op basis van de uitgevoerde meting adviseert het bestuur van Sempre Crescendo haar leden om gehoorbescherming te dragen. Dit geldt in het bijzonder voor de leden van het orkest en de slagwerkgroep.
Het blijft een persoonlijke keuze om wel of geen gehoorbescherming te dragen.
Het bestuur/de vereniging kan niet aansprakelijk gesteld worden voor gehoorbeschadiging en/of gehoorverlies.

Gevolgen van gehoorbeschadiging / gehoorverlies:
Bij Fonique Hoortechniek komen veel muzikanten en geluidsmensen met serieuze gehoorbeschadiging en/ of gehoorverlies. Een gehoorbeschadiging of een gehoorverlies herstelt niet en is dus blijvend. Twee van de meest voorkomende vormen van gehoorbeschadiging zijn Tinnitus (oorsuizen) en Hyperacusis (overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden). Wanneer je eenmaal een dergelijke beschadiging hebt, is daar niets aan te doen, behalve zorgen dat het niet erger wordt. Het gevolg is vaak dat mensen slaap- en concentratieproblemen krijgen, omdat zij constant een harde piep in de oren hebben en in sommige gevallen zelfs in een depressie terechtkomen.
Meer informatie is te vinden op: http://www.hoorstichting.nl/het-gehoor/gehoorschade/gevolgen-van-gehoorschade/

Gehoorbescherming:
Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A). Hetzelfde geldt voor muzikanten, hoewel zij niet de verplichting hebben om gehoorbescherming te dragen. Sommige muzikanten vinden het niet prettig om met gehoorbeschermers in een instrument te bespelen. Over het algemeen is de reden dat het dan ‘niet meer mooi klinkt’, ‘de dynamiek weg is’ of het ‘eigen instrument niet meer goed hoorbaar is’. Voor de meeste gehoorbeschermers die te koop zijn klopt dat ook. Dat is natuurlijk vervelend en het gevolg is dan meestal dat er geen gehoorbescherming gedragen wordt. Het is daarom goed om te weten dat gehoorbeschermers (universeel of op maat gemaakt) grofweg met twee soorten filters te krijgen zijn, namelijk:
–  industriefilters die in verhouding erg veel hoge tonen weghalen (deze vind je in de meeste universele gehoorbeschermers en klinken inderdaad niet ‘mooi’) en
muziekfilters met een vlakke demping (vlak wil zeggen dat geluid op alle frequenties gelijkmatig wordt gedempt).

Voor het orkest en de slagwerkgroep (met een hoog geluidsniveau met instrumenten die niet versterkt worden), wordt het gebruik van gehoorbeschermers met muziekfilter aangeraden. Het mooiste is natuurlijk om ze op maat te laten maken (dat kan vanaf 18 jaar, als het oor volgroeid is). Hoewel dat wel prijziger is dan een universele set, is een goede afsluiting en dus bescherming daarmee altijd gegarandeerd.

Goedkoper is het om universele gehoorbeschermers met muziekfilter te gebruiken van het merk ‘Crescendo’. Deze zijn leverbaar met 15, 20 of 25 dB(a) demping. De filters die hierin zitten geven een vlakke demping (en zijn qua klank de beste). Het mooie hiervan is, dat dezelfde filters gebruikt worden voor maatgemaakte gehoorbeschermers. Wanneer je dus zo’n set koopt, kan je de filters later altijd overzetten in maatgemaakte oorstukjes, (de kosten van de universele set krijg je dan bij Fonique als korting terug op maatgemaakte gehoorbeschermers).

Meer informatie (incl. prijzen) over de gehoorbeschermers en in-ear monitors van Fonique zijn te vinden op de website: www.inearmonitors.nl
Uiteraard kan ook de winkel van Fonique aan de Boxbergerweg 20 in Deventer worden bezocht.

Contactpersoon bij Fonique Hoortechniek: Dennis Kost
(T) 0570-600583 / (M) 06-45831564

Uiteraard staat het je vrij om bij een andere hoorspecialist/leverancier gehoorbescherming aan te schaffen. De gegevens van Fonique staan hier specifiek genoemd, omdat zij ons geholpen hebben bij het verzamelen van de informatie en het uitlenen van hun decibelmeter.