Muziek is goed voor het brein

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op ons brein. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder heeft o.a. de volgende positieve effecten van muziek op het brein vastgesteld:

Positieve effecten van muziek op het brein
De verbinding van de functiesystemen in de hersenen, gestimuleerd door muziek, zorgen ervoor dat je gemoedstoestand kan veranderen. Muziek kan bijdragen aan je mentale gesteldheid en heeft een positief effect op hoe je je voelt en op je creativiteit.

  1. Cognitieve functies en empathie. Het leren bespelen van een instrument bevordert de motoriek en de cognitieve functies. Kinderen die al jong een instrument leren spelen, blijken later een beter taalgevoel en een betere motoriek te hebben. Daarbij wordt het empathisch vermogen beter ontwikkeld.
  1. Krachtige mindfulness. Door aandachtig naar muziek te luisteren word je rustiger, meer in balans en gelukkiger. Het brengt je aandacht naar het moment.
  1. Gezichtsuitdrukking. Door het luisteren van vrolijke muziek, ervaar je de gezichtsuitdrukking van anderen positiever. Ook als ze een neutrale gezichtsuitdrukking hebben.
  1. Creativiteit. Rustige, kalme klanken stimuleren de processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit.
  1. Muziek draagt bij aan een effectieve work-out. Motorische gebieden worden makkelijker gestimuleerd om mee te bewegen, waardoor men effectiever traint. Bovendien kan muziek zorgen voor een betere concentratie.

Muziek maken of muziek luisteren heeft vele positieve effecten op de hersenen en daardoor op de gezondheid.