Foto's,  Nieuws

Al 100 jaar muziek in Diepenveen!

In 2023 vieren wij ons 100 jarig bestaan. Een mooie mijlpaal die dit jaar op verschillende manieren gevierd gaat worden.

Op maandag 23 januari was het exact 100 jaar geleden dat onze muziekvereniging werd opgericht. Tijdens de repetities zijn de leden van de slagwerkgroep, het orkest en de jeugdorkesten verrast met een feestelijk jubileumgebakje.

In 1923 is gestart met 29 leden, waarvan er 23 een instrument bespeelden of dit gingen leren. Er werd druk geoefend en op 15 september 1923 zijn tijdens het eerste optreden twee nummers gespeeld.

Sinds die tijd zijn vele honderden muzikanten lid geweest, hebben een instrument leren bespelen en hebben deel uitgemaakt van (bij aanvang alleen) het harmonieorkest. Later ook van de drumband, opgericht in 1958; nu bekend als de slagwerkgroep van Sempre Crescendo. In de loop van de tijd kwamen verder een boerenkapel De Dössers, een majorettepeloton en een Egerländer orkest. In 1974 is het jeugdorkest opgericht.

Ook nu leiden wij nog steeds met enthousiasme leerlingen van alle leeftijden op. Wat is er nu mooier dan de eerste stappen zetten om zelf muziek te gaan maken? Muziekles wordt vrijwel direct gecombineerd met spelen in het Blazersklas 2.0 orkest. Later stromen de leerlingen door naar jeugdorkest Jong Sempre en het harmonieorkest.

Het jubileumjaar gaat gevierd worden met meerdere muzikale evenementen, zoals een Muziekfestival in samenwerking met collega-orkesten en koren uit Diepenveen, Deventer en omgeving, een muziekmiddag voor de jeugd en een groots jubileumconcert m.m.v. de bekende musicalster Maaike Widdershoven.

Overigens is Sempre Crescendo niet alleen bekend vanwege de muziek. Sinds 1952 wordt twee maal per jaar een oliebollenactie georganiseerd, waarbij de leden oliebollen bakken en verkopen. Deze actie vormt een welkome aanvulling op de verenigingskas én is inmiddels niet meer weg te denken uit Diepenveen.

Muziekvereniging Sempre Crescendo is niet de enige jubilerende vereniging in Diepenveen dit jaar. Zo viert de Historische Vereniging Diepenveen haar 25-jarig bestaan. Op 19 januari jl. gaven zij de aftrap voor hun jubileumactiviteiten. De voorzitter van Sempre Crescendo, Karin van Berkel, was hierbij aanwezig. Zij feliciteerde de Historische Vereniging van harte met hun jubileum, gaf een korte presentatie over een eeuw muziek in Diepenveen en onthulde een banner met de geplande evenementen voor dit feestelijke jaar.

Foto: Muziekvereniging Sempre Crescendo in 1930