Concert,  Foto's,  Nieuws

Geslaagde Slagwerkdag in Huissen

Door Anne-Marijn Veen

Na voor de zomer meegespeeld te mogen hebben met Deventer Op Stelten, was het op zaterdag 5 oktober weer tijd voor een nieuwe uitdaging voor onze slagwerkgroep van Sempre Crescendo! De slagwerkgroep Stedelijke Muziekvereniging Huissen organiseerde voor de vierde keer een slagwerkdag. Deze keer was onze slagwerkgroep samen met die van Koninklijke Muziekvereniging Apollo de Wijk uitgenodigd.

Bussen vol slagwerkinstrumenten
Na een warm ontvangst in Huissen was het tijd om de bussen vol met slagwerkinstrumenten uit te laden. Het was direct zichtbaar dat elke slagwerkgroep ander soort muziek maakt. Bij SMH en Apollo voert vooral de melodielijn de boventoon. Zij maken dan ook veel gebruik van melodische slagwerkinstrumenten, zoals xylofoons en marimba’s. Onze slagwerkgroep daarentegen focust zich op het ongestemde slagwerk, waarbij we niet spelen met duidelijke toonhoogtes, maar meer de nadruk leggen op het ritme. Toen al het instrumentarium klaar stond gingen de drie groepen met een ontspannen sfeer samen repeteren voor de gezamenlijke finalestukken van het concert. De groepen konden zich goed op elkaar afstemmen en de muziekpartijen zaten er dan ook snel in. Na stevig gerepeteerd te hebben was het tijd om samen gezellig een drankje te doen en te genieten van het stamppotbuffet.

Veel variatie in slagwerk
Vanaf 7 uur begon de zaal vol te lopen met publiek en kon het concert beginnen. SMH, een gemengde groep van kleine kinderen en volwassenen, opende het concert met een breed repertoire vol met swingende melodieën. Daarna was onze slagwerkgroep van Sempre Crescendo aan de beurt. We zijn een jonge groep van klein formaat, maar we maakten muziek waar iedereen in het publiek op mee kon dansen. We waren zelf erg tevreden over het optreden en mochten na afloop veel complimenten in ontvangst nemen. Als laatste trad KMAW op, een groep met een groot aantal slagwerkers en een brede verzameling aan melodische instrumenten. Deze instrumenten beheersen ze erg goed en hier kwamen dan ook mooie concertstukken uit, van filmmuziek tot ABBA.

Gezamenlijk finalespektakel
Het was opvallend hoe verschillend elke vereniging is qua muziekkeuze en in hun gebruik van het instrumentarium. Zo kan elke vereniging van elkaar leren en elkaar inspireren. Tot slot kwamen alle groepen bij elkaar om het concert af te sluiten met twee spectaculaire finalestukken. Het is mooi om te zien hoe drie verschillende slagwerkgroepen die nooit eerder hebben samengewerkt, binnen een dag als één groot slagwerkensemble een optreden neer weten te zetten.

Samenwerking en gedeelde passie
Dat was het bijzondere aan deze dag: ondanks dat niemand elkaar aan het begin van de dag kende, bouwde men door een gezamenlijke passie voor het slagwerk snel een band op.  Zo’n dag is een toegankelijke manier voor slagwerkers om anderen te ontmoeten die dezelfde liefde delen voor het slagwerk en om samen gezellig muziek te maken.

Wij vonden het een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar!